foto cmc

Algemeen nieuws

Pieter-Jan Rodenburg 24 - 05 - 2018

5 lessen uit 5 jaar Taste

Afgelopen januari was het vijf jaar dat de missionaire woongemeenschap Taste! van start ging. Nu, vijf jaar later, is er een kleine gemeenschap van gelovigen in de Voorhof. Terugkijkend destilleert teamleider Pieter-Jan vijf lessen die geleerd zijn.

Dat zouden ook twintig lessen kunnen zijn, natuurlijk; we leren voortdurend bij. Toch krijg je met deze vijf lessen een aardig beeld van het hart van Taste!. En als we deze lessen delen met anderen, zien we dat het raakt aan het verlangen en de praktijk van anderen.  

1.      Je kunt niet uitdelen van wat je niet hebt

Een van de dingen die we per ongeluk goed hebben gedaan, is de start: we hebben veel tijd genomen om elkaar te leren kennen, te investeren in het pand en de tuin, te ontdekken waar we wonen en wat we eigenlijk willen doen en samen te zoeken naar Gods wil. Dus toen we begonnen met ‘naar buiten’ treden, hadden we wat om uit te delen. Praktische zaken als een mooie tuin, maar belangrijker nog: een hechte gemeenschap van mensen. We kunnen mensen uitnodigen in een familie; een groep mensen die van elkaar houdt en van God houdt.

Deze les leert ons dat we regelmatig moeten checken hoe het erbij staat. Investeren we genoeg in de relatie met elkaar? En belangrijker: in de relatie met God? Wat hebben we om uit te delen?

 2.      Zijn is belangrijker dan doen

Na die anderhalf jaar zijn we vooral gaan doen. Buurtbarbecue, studentenhuiskamer, eten in het buurthuis, tafeltjesmarkt; van alles en nog wat. Een jaar later waren we – gechargeerd gezegd – moe, maar hadden we amper betekenisvolle relaties opgebouwd met wijkgenoten. Die ontstonden juist níet tijdens de activiteiten, maar daar tussendoor; bij de koffie, in de tuin, op de stoep.

Daarom hebben we het aantal activiteiten stevig teruggebracht, en gezocht naar activiteiten die het samenzijn centraal stellen. Onze ervaring is namelijk dat mensen zijn niet op zoek naar meer te doen, maar naar een plek waar ze mogen zijn; een onvoorwaardelijk thuis. Wij geloven dat ze die bij God vinden. En wij kunnen hen soms iets daarvan laten proeven.

3.      Doe het met, niet voor anderen

De verleiding is groot om dingen te bedenken vóór anderen. Wij hebben geleerd dat het veel zinvoller is mét anderen samen te werken. Je bouwt er relaties mee, geeft mensen een stuk verantwoordelijkheid (en daarmee een bepaalde trots en zin in het leven), mensen vinden het prachtig om anderen uit te nodigen aan iets waar ze aan meebouwen, kortom: het werkt.

Onze les is daarom om zo vroeg mogelijk anderen te betrekken bij de zaken die je doet. Of het nu om klussen gaat, geestelijke bijeenkomsten of open maaltijden: vraag bezoekers mee te bouwen.

4.      Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder samen

Eenzaamheid is hét probleem in de wijk Voorhof, waar mensen op elkaars lip wonen zonder elkaar te kennen. Waar mensen zoeken naar verbinding, maar die vaak niet vinden. Als Taste! hebben we geleerd dat zoiets simpels als mensen uitnodigen in je leven, een leven kan veranderen. Dat mensen God proeven als je hen onderdeel laat zijn van je gemeenschap. We hebben vaak van anderen gehoord dat ze een nieuwe familie hebben gevonden. En via die familie leren anderen ook de Vader kennen.

5.      Laat je verrassen door God

Taste! is geen succesverhaal. Voor alle dingen die we – per ongeluk – goed hebben gedaan, hebben we ook fouten gemaakt. Naast alle mooie momenten, kennen we ook momenten van pijn. En we hebben relaties gebouwd, maar ook mensen teleurgesteld. Maar Taste! is wel het verhaal van God. Een God die ons telkens heeft verrast; door mensen die plotseling langs kwamen, door een onverwachte gift of een antwoord op ons gebed.

Wat we daarom telkens weer moeten leren, is vertrouwen op Hem. En dan wil Hij nog wel eens verrassend uit de hoek komen.

Pieter-Jan Rodenburg