foto cmc

Algemeen nieuws

René Strengholt 02 - 09 - 2011

Afwisselend programma in Oude en Nieuwe Kerk tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september is het de landelijke Open Monumentendag. Verschillende van onze Protestantse kerkgebouwen zullen dan hun deuren openen. Ook de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk zijn van 10.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk. In deze kerken wordt aan de bezoekers een programma aangeboden met een afwisseling van muziek en rondleidingen. Wie een rondleiding volgt loopt kans door een van de Delftse predikanten door de kerk geleid te worden. Ook lopen er gastheren en –vrouwen rond die informatie kunnen geven over het gebouw en het programma. We hopen dat bezoekers zich aangesproken weten door de gastvrijheid en het programma en dat ze merken dat de oude gebouwen nog altijd gebruikt worden door een levende gemeente.

 

Expositie

Het thema van het landelijke evenement is ‘Nieuw gebruik – oud gebouw’.  In de Oude Kerk zal een kleine expositie staan over het liturgisch gebruik van de kerk, met o.a. een aantal doopjurken uit de afgelopen 100 jaar die gebruikt zijn in de Oude of Nieuwe Kerk.

 

Optredens

In de Oude Kerk zullen twee Delftse muziekverenigingen optreden. Het Kamermuziek Ensemble o.l.v. Karin Jense heeft al meermalen gespeeld op Open Monumentendag. Om 15.00 uur is er een bijzondere uitvoering van Zang- en oratoriumvereniging Cantarella met werken van Anton Bruckner en Benjamin Britten.

In de Nieuwe Kerk treedt om 13.00 uur Gospelgroep Impuls op. Impuls is een enthousiaste groep uit wijkgemeente Binnenstad-Vrijenban onder leiding van pianist Lars Hörschens met een heel eigen repertoire. Om 15.00 uur vullen de warme klanken van het Rotterdamse blazersensemble I Fiati het gebouw.

 

Doe mee met de samenzang

Om 16.00 uur zal er in de Nieuwe Kerk samenzang zijn onder leiding van Peter Rodenburg op het orgel. Het zou mooi zijn als veel gemeenteleden komen meezingen om zo samen te laten horen dat het geloof ook vandaag een levende zaak is.

 

Lectuur

In beide kerken zal er een lectuurtafel staan waar bezoekers gratis een Nieuw Testament, kindermateriaal of christelijke brochures kunnen ontvangen. De mensen die bij de lectuurtafels staan zijn beschikbaar voor vragen en gesprek. Ook lopen er gastheren en –vrouwen rond die informatie kunnen geven over het gebouw en het programma. 

 

Koffie en koek voor de voedselbank

In de Oude Kerk wordt er voor een lage prijs koffie/thee met koek verkocht. De opbrengst is voor de Delftse Voedselbank.

 

Programma Oude Kerk

 

11.00 u orgelspel door Arnold Dekker

12.00 u rondleiding (verzamelen voor de preekstoel)

13.00 u Kamermuziek Ensemble o.l.v. Karin Jense

14.00 u rondleiding (verzamelen voor de preekstoel)

15.00 u Zang- en oratoriumvereniging Cantarella o.l.v. Johan Sonneveld – delen uit de werken van Anton Bruckner en Benjamin Britten.

 

Programma Nieuwe Kerk

 

11.00 u orgelspel

12.00 u rondleiding (verzamelen voor de preekstoel)

13.00 u Gospelgroep Impuls uit Delft o.l.v. Lars Hörschens

14.00 u rondleiding (verzamelen voor de preekstoel)

15.00 u Blazersensemble I Fiati o.l.v. Maarten Karres – werken van Beethoven

16.00 u Samenzang o.l.v. Peter Rodenburg

 

Om veiligheidsredenen wordt voor de toren € 1,- toegang gevraagd

 

Ook de Marcuskerk is op 10 september een open monument

De deuren van de Marcuskerk aan de Menno ter Braaklaan staan op Open Monumentendag van 10.30 tot 16.00 u open. Wie een bezoek aan de kerk brengt kan een rondleiding krijgen en een expositie zien van boetseerwerk van kunstenares Ria van Oosten en tekeningen van Leendert-Jan de Ronde, onze vaste cartoon-tekenaar van het kerkblad. Ook staan de koffie en thee heel de dag klaar voor bezoekers.