foto cmc

Algemeen nieuws

René Strengholt 17 - 05 - 2014

Bedienen en praatje maken bij de Open Maaltijd

Interview met: Marit Breugem

Wijkgemeente: Mattheüs

Activiteit: de Open Maaltijd

Vrijwilliger sinds: 2012

Doelgroep: iedereen die mee wil eten is welkom

Locatie: Wijkcentrum De Wending in de Raamstraat

In de serie ‘geloven in Delft’ interviewen we gemeenteleden die zich inzetten voor Delftenaren. Deze keer vertelt Marit Breugem over haar ervaring als gastvrouw bij de Open Maaltijd, die vanuit de Hervormde gemeente wekelijks op woensdagavond wordt aangeboden in wijkcentrum De Wending.

Wat is de open maaltijd?

“De open maaltijd is - de woorden zeggen het al - een maaltijd voor iedereen die het gezellig vindt om in een groep te eten. Veelal zijn het oudere mensen, van wie sommigen alleenstaand, maar er schuiven ook mensen aan die jonger zijn”.

Wie komen er op de maaltijd?

“Veelal ouderen dus, maar ook enkele mensen die misschien veertig zijn en graag onder de mensen zijn. Mensen tippen elkaar ook, zo komen er soms weer nieuwe mensen op de open maaltijd af. Maar mensen leren elkaar juist ook op de open maaltijd kennen. Een tijdje geleden ging er een kaartje rond voor een zieke dame die altijd trouw de open maaltijd bijwoonde. Iedereen mocht er zijn of haar naam op mocht schrijven. De initiator was ook een bezoekster van de Wending”.

 Met wie werk je samen?

“Ik werk samen met de keukenploeg en met degene die de tafelleiding heeft en het bijbelgedeelte verzorgt. Deze laatste persoon helpt ook mee bij het opscheppen van de maaltijd”.

 Wat is jouw taak bij de maaltijd?

“Praktisch gezien ervoor zorgen dat vooraf de tafel wordt gedekt. En als de mensen binnenkomen, hen verwelkomen en iets te drinken aanbieden. Vervolgens het opscheppen van de soep, de hoofdmaaltijd en het toetje en natuurlijk alles weer afruimen.

Tijdens het eten probeer ik naar de verhalen van mensen te luisteren en een praatje te maken. Mensen vragen ook vaak naar mijn mening. Als die niet over anderen gaat, geef ik deze ook graag”.

Met welke motivatie doe je dit werk?

“Ik denk er eigenlijk niet zo over na, vind het vanzelfsprekend dat - wanneer je het natuurlijk aankunt,- iets kleins doet voor de ander. Zelf ben ik in een warm nest opgegroeid en ik ben erg gelukkig getrouwd. Om me heen zie ik mensen die eenzaam zijn. En eenzaamheid is nu eenmaal geen keuze. Het is wellicht ook uit een stukje dankbaarheid dat ik dit werk doe”.

Wat wil je door dit werk laten zien?

“God zorgt voor ons, en als mensen is het onze taak om naar anderen om te zien. Dat is wat ik met dit werk probeer te doen. Er komen christenen op de open maaltijd af, maar ook niet-gelovigen. Deze mensen zijn vaak wel verwonderd dat je dit werk 'zomaar' doet. Dat kan een mooie aanleiding bieden om een gesprek aan te gaan”.

 Waarom is het belangrijk dat dit werk gedaan wordt?

“Mensen hebben gewoon behoefte aan contact, aan het uitwisselen van gedachten in deze tijd van individualisme, waarin iedereen steeds minder tijd voor elkaar heeft. Het is niet leuk om altijd voor jezelf een potje te moeten koken en te moeten eten zonder een gesprekspartner tegenover je”.

Wat heb je geleerd van het meedoen aan de Open Maaltijd?

“Ik denk wel eens, als ik na een lange werkdag op het CLD meteen doorfiets naar De Wending, eigenlijk zou ik nu liever naar huis gaan. Maar als ik er eenmaal ben, loopt het eigenlijk altijd vanzelf.