foto cmc

Kinderkamp

Kinderkamp

Berichten

Mattie Mostert , 06 - 08 - 2012

Kinderkamp ‘’Kom maar op! ‘’

Bijna twee kilo koffie, 160 pannenkoeken, zestig liter fris en veertig  liter melk, meer dan 35 broden (bruin!) en 120 porties puree. Dat zijn zo enkele ingrediënten van het kinderkamp dat in de eerste week van de schoolvakantie plaatsvond. Al jaren wordt dit kamp georganiseerd door de Centrale Missionaire Commissie, voor vooral rand- en buitenkerkelijke kinderen, die meestal niet op vakantie kunnen.

 

Met bijna dertig kinderen en elf volwassenen werd voor het vierde achtereenvolgende jaar kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle aangedaan. Dit keer kreeg de Delftse bende de beschikking over de nieuwe ruimte die vorig jaar in gebruik genomen is en dat beviel uitstekend: meer ruimte, moderne slaapgelegenheden en sanitair en een keuken om je vingers bij af te likken! Nog fijner dus om met het kinderkamp mee te gaan. En fijn was het: de kinderen zijn altijd dolenthousiast. Tijdens de autorit wordt al volop gekletst en kennisgemaakt en op de plaats van bestemming zijn ze niet te houden: volop gras rondom het huis, met schommels en voetbalveld en ook het weer werkte mee: droog dus lekker buiten spelen.

 

De eerste avondmaaltijd was meteen een succes: andijviestampie met kip- en kalkoenreepjes en een heerlijke vlaflip als toetje verdwenen als sneeuw voor de zon maar de vrees van de keukenploeg was ongegrond: er was precies genoeg!

 

De Bijbeltijd was dagelijks een vast onderdeel van het programma en de bijbehorende liederen werden vol overgave luid en duidelijk
meegezongen. Prachtig om te zien hoe de leiding van de jongere en de oudere groep de Bijbeltijd verder invulde, toegesneden op de leeftijd. Na het oorlezen van Meester Kikker door Meester Aad werd – na ruim aandringen – uiteindelijk toch de slaapzaal opgezocht.

 

Na een zeer onrustige nacht (da’s altijd, die eerste keer) was toch de voltallige bevolking op tijd voor het ontbijt en daarna werd
eendrachtig opgeruimd en schoongemaakt. Na de Bijbeltijd een Zeskamp, sport en spel en na het de middagmaaltijd vertrokken we naar het zwembad in Raalte waar urenlang werd gedold totdat zowel leiding als kinderen geen p..  meer konden zeggen.

 

De keukenploeg werkte zich ondertussen in het zweet om een gigantische stapel pannenkoeken te bakken om de hongerige zwemlustigen weer enigszins aan te sterken. En dat lukte uitstekend: er bleef vrijwel niets over! Na het opruimen was er weer een beetje vrije speeltijd en daarna voor de ouderen een ‘’workshop’’ over relaties. Dat klinkt duur maar voor een aantal kinderen is het heel dichtbij en herkenbaar, vooral de problemen die er zijn als relaties verstoord raken. De jongere groep leefde zich helemaal uit op het figuurzagen voor de puzzel van Bart en er waren ternauwernood voldoende zaagjes! 

Woensdag: traditiegetrouw de dag van het uitje! Maar na het ontbijt toch eerst de Bijbeltijd; dat blijft een vaste waarde. Rond een uur of
half elf vertrok de file richting Dieren, naar de Spelerij, waar de ganse dag kon worden gespeeld met  vreemdsoortige apparaten
die door handkracht onnavolgbare bewegingen maakten. In de Uitvinderij was van alles te doen: van verfcentrifuges tot styroporsnijden, van waterkeringen bouwen tot metaalbewerken, echt voor elk wat wils. Te snel was het tijd om te vertrekken en na het snelle feestmaal (patat met kroket en appelmoes!) stond ook nog een dropping op het programma. Twee groepen jong werden vier kilometer verderop uit de auto gezet en een half uur later gingen de oudste groepen geblinddoekt en wel nog wat verder weg het bos in. Rond een uur of tien waren
drie groepen terug , alleen de tweede groep ‘’jong’’ was volledig de weg kwijt.
De chauffeur die ze ging halen deed daar niet voor onder en verdwaalde – ondanks moderne hulpmiddelen als telefoon en navigatie – hopeloos in de binnenlandse bossen van Salland. Uiteindelijk lag het spul tegen twaalven in bed. Heerlijk stil…..


Op donderdag werpt de bonte avond altijd z’n schaduw al vooruit en menig vrij moment werd dan ook besteed aan het alvast oefenen voor die avond. Het weer werkte daar ook aan mee, met  af en toe wat buien  waardoor het binnenzitten niet erg was.  Na de Bijbeltijd was er volop speelgelegenheid dankzij de spelmaterialen van het kamphuis. De vossenjacht die voor ’s middag in Raalte op het programma stond, werd - met buienradar als raadgever - vervangen door het indoor- letterspel .  Dat er vervolgens een zonnige periode aanbrak, was een soort tik op de vingers die onze God met een glimlach leek uit te delen….


Na de fameuze ballen gehakt van Kees met bloemkool en sperziebonen brak de Bonte Avond  aan.  Elk jaar is het weer verrassend hoe creatief de kinderen zijn om zichzelf en anderen te vermaken. Volop hilariteit en vrolijkheid overstemden gelukkig zo het toch al langzaam dichterbij sluipende gevoel van ‘’alweer de laatste avond…’’. 
De dag werd – onder een prachtigkleurende avondhemel – afgesloten met het grote kampvuur, ondersteund door limonade, knakworst en chips.  En in het donker werd uiteindelijk voor het laatst het bed weer opgezocht.

 

Vrijdag: opruimen! Ook dat ging voorspoedig, mede dankzij het nieuwe gebouw, dat veel makkelijker schoon te maken is. De afsluitingsbijeenkomst kon dan ook op tijd plaatsvinden en na veel zingen en het uitreiken van de kinderkamp-T-shirts vertrok de karavaan mooi op tijd richting Delft.  Zonder ongelukken arriveerden de auto’s rond de klok van één bij de Marcuskerk, waar de afhalers al stonden
te popelen om de kinderen te ontvangen.

 

En zo zit het er weer op: een mooi kamp, met een fijne ploeg leiding en een prachtig stel kinderen: parels in Gods hand.  We bidden voor hen; doet u mee?


Mattie Mostert

 

Kinderkamp Kinderkamp kinderkamp3
kinderkamp4 kinderkamp5 kinderkamp6
kinderkamp7 kinderkamp8 kinderkamp9
kinderkamp10 kinderkamp11 kinderkamp12
kinderkamp13 kinderkamp14 kinderkamp15
kinderkamp16 kinderkamp17 kinderkamp18
kinderkamp19 kinderkamp20  

   

 

 

lees meer