foto cmc

Algemeen nieuws

René Strengholt 30 - 08 - 2011

Met de Delftse kerken op de informatiemarkt voor nieuwe studenten

Met de kerken op de markt voor nieuwe studenten

Op maandagmiddag 22 augustus was de Delfste Markt het domein van de nieuwe studenten die in Delft komen studeren. Op deze eerste dag van de OntvangstWeek is er steevast een informatiemarkt waar vele organisaties alles uit de kast halen om in een gezellige herrie de aandacht van de eerstejaars te trekken. Tussen de studentenverenigingen, sportverenigingen, banken, studentenvakbonden, rijscholen en wat al niet meer hadden we namens zeven Delftse kerken een halve kraam gehuurd. Met als doel om als kerken bij de studenten in beeld te komen en er gewoon ook te zijn op de markt en contact met hen te maken. Onze publiekstrekker was een prijsvraag waarmee een heren- en een damesstudentenfiets te winnen viel.

Groeiende oecumene.Het was de derde keer dat er een kraam namens de kerken stond. Deden er twee jaar geleden nog maar drie kerken mee, nu waren het er zeven, nl. twee evangelische gemeenten, de Christelijke Gerefomeerde Kerk, de Oud-Katholieke parochie, en van PKN-kant de Evangelisch Lutherse gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Hervormde gemeente. De meeste kerken waren vertegenwoordigd door een pastor of een kerkelijk werker. Voor ieder was er een wit t-shirt met de tekst ‘kerken in Delft’ en het logo van de eigen kerk. Het was mooi om zo samen op de markt te staan.

Win een fietsDe prijsvraag ‘Win een fiets’ zorgde voor veel aanloop bij de kraam. Ook stapten we direct op studenten af met de vraag of ze eraan mee wilden doen. Genoeg eerstejaars die nog een fiets nodig hebben. De prijsvraag was een bijbelquiz met acht meerkeuze vragen. 162 studenten hebben een poging gewaagd de fiets te winnen. Een derde van de studenten wist de vragen goed te beantwoorden en daaruit hebben we twee winnaars getrokken, die we aan het eind van de middag telefonisch blij konden maken met een Brik-fit fiets, direct op te halen.

Ontspannen sfeerDe middag op de markt verliep in een ontspannen sfeer. Het viel op dat de studenten open reageerden als we hen benaderden met onze bijbelse quiz. Sommigen gaven aan maar weinig van de Bijbel af te weten of er niks mee te hebben. Maar negatieve reacties hebben we niet gehad. En in bijna elk groepje eerstejaars was er wel iemand die er meer vanaf wist omdat hij of zij van kerkelijke huize was of op een christelijke school had gezeten. Zo konden ze elkaar helpen met de vragen. Met de prijsvraag zijn we met heel wat studenten in contact gekomen en soms ook in gesprek geraakt. Aan een aantal hebben we gerichte informatie gegeven over een van de kerken, omdat ze meer wilden weten over een kerk van hun kleur.

Kerkenindelft.nlWe hebben de nieuwe studenten ook een flyer meegegeven met de website www.kerkenindelft.nl erop vermeld, een soort startpagina met een google-map en een link naar de site van zo goed als elke kerk in Delft. Als ze vroeger of later een kerk zoeken dan kan deze site hen verder op weg helpen.

Goed om er te staanBij het opruimen concludeerden we dat het goed is om op de informatiemarkt als kerken je gezicht te laten zien en om dat gezamenlijk te doen. En dat het leuk is om met studenten in contact te komen. Ze hebben tussen de vloed van informatie kunnen zien dat er ook christelijke kerken zijn in Delft. Of ze dat onthouden en of we ze ooit in een van de kerken zullen zien? Voordat we er pessimistisch over gaan doen, wil ik eerst zeggen: je weet nooit... De Geest gaat soms vreemde wegen en kan de kleinste schakels gebruiken. René Strengholt