foto cmc

Berichten

Bart van der Pot 15 - 01 - 2019

Open Maaltijd in De Wending: een impressie

Hij komt, Hij komt...

Het is 5 december. Een striemende motregen geselt het land als ik van het werk naar De Wending fiets. Daar ben ik vanavond gast aan tafel. Buurthuis De Wending, dat al zo’n 25 jaar het decor is van de Open Maaltijd, waar iedereen aan kan deelnemen.

Binnengekomen, tref ik gastheer Jaap en 'coördinator' Annemarie aan, die bezig zijn met de voorbereidingen in de grote zaal. In de keuken is de kookploeg, vandaag bestaande uit Diny, Marijn en Jos, druk bezig met de voorbereidingen van de maaltijd.

Op deze Sinterklaasavond is er, naast het voorgerecht ossenstaartsoep (met ballen) en het hoofdgerecht pasta (penne), een speciaal toetje: vla met slagroom, taaitaai, kruidnoten en mandarijnen.

Nadat de gasten binnendruppelen, elkaar begroeten en hun plaatsen hebben ingenomen, begint Jaap de maaltijd met gebed. De meesten doen mee, anderen laten het over zich heenkomen. Ze zijn het gewend. Het hoort erbij. Ondertussen heeft de andere gastheer van vanavond, Arie, de glazen gevuld met een sapje.

Nog vóór de soep is uitgedeeld wordt er aan de tafels al gezellig gepraat. De meeste gasten kennen elkaar, soms al jaren. De meeste gasten komen ook al jaren. Een enkeling, zoals mevrouw Brouwer zelfs al bijna 25 jaar, zo hoor ik. Met haar 95 jaar is ze ook de oudste deelnemer. Mijn tafelgenoot, Hannie, zelf 88 jaar en al zo'n tien jaar bezoeker, heeft ook al veel vriendinnen zien wegvallen in de loop van de jaren. Ook dat is de Open Maaltijd: lief en leed wordt gedeeld. Het is dan ook niet zonder reden dat mij van meerdere kanten wordt toevertrouwd: 'ik kom hier ook voor de gezelligheid'.

En ook al ben ik dan een nieuwkomer, ik word van harte opgenomen. Wat een verhalen komen er voorbij: van Hannie, van Rob, van Henriëtte, van Otto en van anderen. Zoveel mooie mensen met zoveel levenservaring en kennis. Ik krijg zoveel mee, deze avond. Zoveel om over na te denken…

Ooit overwogen om de maaltijd te bezoeken? Ik kan het u van harte aanraden. Het is in dubbel opzicht heel voedzaam!

Na de maaltijd krijgen wij allemaal iets mee om over na te denken. Jaap spreekt – hoe kan het ook anders deze avond – over Sinterklaas. 'Hij komt, hij komt…' Ik voel een bruggetje aankomen. En inderdaad. Nadat Jaap het over de komst en herkomst van de goedheiligman heeft gehad, komt hij als vanzelf te spreken over die Ander, die komt en die wij in deze weken verwachten. Ook Hij kwam om iets te geven. Nou ja, iets… Zijn leven!

Zomaar komt het gesprek met een van de aanwezigen op de christelijke school waar hij vroeger naartoe ging. En waar het nu precies om gaat in het leven.

Na de maaltijd en het dankgebed drinken de meesten nog koffie met elkaar of – op deze bijzondere avond – warme chocolademelk met slagroom. We praten nog na.

Vele indrukken verder en nog nagenietend van de gesprekken, stap ik op de fiets naar huis. Wat een mooi werk waar deze en andere vrijwilligers zich voor inzetten. Zichtbaar en onzichtbaar.

Op de drempel spreek ik Annemarie en Diny nog die aangeven dat er écht vrijwilligers bij moeten: vanaf januari is er grote behoefte aan versterking op alle fronten. Over de verschillende gaven (Rom. 12) gesproken: van (soep)kokers thuis, tot kokers op de avond zelf, tot gastvrouwen/-heren. Iets voor jou/u? Het zou echt zó jammer zijn als dit werk niet kan worden voortgezet. Die teleurstelling hoorde ik ook bij enkele gasten, toen Jaap aangaf dat er op 26 december én 2 januari geen Open Maaltijd is.

Denk er eens over na. U krijgt er veel voor terug!

Bart van der Pot