foto cmc

Open maaltijd

Open maaltijd

Berichten

Bart van der Pot , 15 - 01 - 2019

Open Maaltijd in De Wending: een impressie

Hij komt, Hij komt...

Het is 5 december. Een striemende motregen geselt het land als ik van het werk naar De Wending fiets. Daar ben ik vanavond gast aan tafel. Buurthuis De Wending, dat al zo’n 25 jaar het decor is van de Open Maaltijd, waar iedereen aan kan deelnemen.

Binnengekomen, tref ik gastheer Jaap en 'coördinator' Annemarie aan, die bezig zijn met de voorbereidingen in de grote zaal. In de keuken is de kookploeg, vandaag bestaande uit Diny, Marijn en Jos, druk bezig met de voorbereidingen van de maaltijd.

Op deze Sinterklaasavond is er, naast het voorgerecht ossenstaartsoep (met ballen) en het hoofdgerecht pasta (penne), een speciaal toetje: vla met slagroom, taaitaai, kruidnoten en mandarijnen.

Nadat de gasten binnendruppelen, elkaar begroeten en hun plaatsen hebben ingenomen, begint Jaap de maaltijd met gebed. De meesten doen mee, anderen laten het over zich heenkomen. Ze zijn het gewend. Het hoort erbij. Ondertussen heeft de andere gastheer van vanavond, Arie, de glazen gevuld met een sapje.

Nog vóór de soep is uitgedeeld wordt er aan de tafels al gezellig gepraat. De meeste gasten kennen elkaar, soms al jaren. De meeste gasten komen ook al jaren. Een enkeling, zoals mevrouw Brouwer zelfs al bijna 25 jaar, zo hoor ik. Met haar 95 jaar is ze ook de oudste deelnemer. Mijn tafelgenoot, Hannie, zelf 88 jaar en al zo'n tien jaar bezoeker, heeft ook al veel vriendinnen zien wegvallen in de loop van de jaren. Ook dat is de Open Maaltijd: lief en leed wordt gedeeld. Het is dan ook niet zonder reden dat mij van meerdere kanten wordt toevertrouwd: 'ik kom hier ook voor de gezelligheid'.

En ook al ben ik dan een nieuwkomer, ik word van harte opgenomen. Wat een verhalen komen er voorbij: van Hannie, van Rob, van Henriëtte, van Otto en van anderen. Zoveel mooie mensen met zoveel levenservaring en kennis. Ik krijg zoveel mee, deze avond. Zoveel om over na te denken…

Ooit overwogen om de maaltijd te bezoeken? Ik kan het u van harte aanraden. Het is in dubbel opzicht heel voedzaam!

Na de maaltijd krijgen wij allemaal iets mee om over na te denken. Jaap spreekt – hoe kan het ook anders deze avond – over Sinterklaas. 'Hij komt, hij komt…' Ik voel een bruggetje aankomen. En inderdaad. Nadat Jaap het over de komst en herkomst van de goedheiligman heeft gehad, komt hij als vanzelf te spreken over die Ander, die komt en die wij in deze weken verwachten. Ook Hij kwam om iets te geven. Nou ja, iets… Zijn leven!

Zomaar komt het gesprek met een van de aanwezigen op de christelijke school waar hij vroeger naartoe ging. En waar het nu precies om gaat in het leven.

Na de maaltijd en het dankgebed drinken de meesten nog koffie met elkaar of – op deze bijzondere avond – warme chocolademelk met slagroom. We praten nog na.

Vele indrukken verder en nog nagenietend van de gesprekken, stap ik op de fiets naar huis. Wat een mooi werk waar deze en andere vrijwilligers zich voor inzetten. Zichtbaar en onzichtbaar.

Op de drempel spreek ik Annemarie en Diny nog die aangeven dat er écht vrijwilligers bij moeten: vanaf januari is er grote behoefte aan versterking op alle fronten. Over de verschillende gaven (Rom. 12) gesproken: van (soep)kokers thuis, tot kokers op de avond zelf, tot gastvrouwen/-heren. Iets voor jou/u? Het zou echt zó jammer zijn als dit werk niet kan worden voortgezet. Die teleurstelling hoorde ik ook bij enkele gasten, toen Jaap aangaf dat er op 26 december én 2 januari geen Open Maaltijd is.

Denk er eens over na. U krijgt er veel voor terug!

Bart van der Pot

lees meer
René Strengholt , 28 - 02 - 2017

Bord voor je Hof bij Open Maaltijd

Op woensdag 8 februari kreeg deed Open Maaltijd in wijkcentrum De Wending mee aan het kunstproject Bord voor je Hof. Bord voor je Hof is een kunstproject in de wijk Hof van Delft rond eten. Wijkbewoners van de Hof van Delft vertellen hun persoonlijke verhaal (de eetpaspoorten) en kunnen meewerken aan de totstandkoming van, samen met keramiek kunstenaar Olav Slingerland, een uiterst uniek wijkservies. Op 19 maart 2017 is de onthulling in de Mandelezaal van museum Prinsenhof alwaar chefkok Yuri Verbeek voor genodigden een feestelijk gerecht zal koken.

Verschillende gasten van de Open Maaltijd deden mee door hun verhaal te vertellen over een belangrijke maaltijd in hun leven en op de foto te gaan met – letterlijk – een bord voor hun hoofd. In het kader van het project kreeg de kookploeg een workshop over goedkoop en verantwoord koken van een professionele kok, Daniëlle, die met groenten en fruit van het seizoen een heerlijke driegangenmaaltijd had uitgedacht. Het voorgerecht was een pompoensoep die extra smakelijk was gemaakt door de (biologische) pompoen eerst met schil en al te bakken. Het hoofdgerecht, een lekkere hutspot, werd gevolgd door wentelteefjes met appel, peer en slagroom als geslaagde afsluiting van de maaltijd.

Wilt u ook een keer mee eten met de Open Maaltijd? Dan kunt u zonder opgave vooraf elke woensdagavond aanschuiven om 18.30 u in wijkcentrum De Wending, Raamstraat 67. Het is niet alleen een mogelijkheid anderen te ontmoeten maar ook om voor € 4,50 een driegangenmaaltijd voorgeschoteld te krijgen.

lees meer
René Strengholt , 02 - 09 - 2011

Open Maaltijd start op woensdag 7 september

Op 7 september 2011 begint de Open Maaltijd in buurthuis de Wending weer. In maart heeft het volgende artikel over de Open Maaltijd in de Stadskrant gestaan:

Samen eten in gemoedelijke omgeving

‘Ik kom hier voor de gezelligheid’

 

Bij Wijkcentrum De Wending kun je elke woensdagavond aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. Doel: elkaar ontmoeten. En dat alles voor een habbekrats.

 

Door Tineke Pauw

 

Dampende stamppotten op het buffet, gezellig geroezemoes en gedekte tafels met kleurige kleedjes. De eetgroep van De Wending is er klaar voor. Maar eerst is er een moment stilte voor het gebed. Zoals elke woensdag komen hier zo’n dertig mensen samen om te eten. En te praten. Annie (99) is de oudste deelnemer en mee-eter van het eerste uur – de eetclub bestaat al achttien jaar. Maar er zijn ook jongeren, zoals Ceel van 44. Tafelgenoot Thea eet mee voor de gezelligheid, vertelt ze. Zo ook Wouter, die vandaag zijn nicht Ariane heeft meegetroond. “Ik kom hier voor het sociale contact. Maar ik heb ook een gruwelijke hekel aan koken.”

 

Lol in de keuken

De kracht van de eetgroep zit ‘m in de gezelligheid, zegt Arianne. Ze kookt al drie jaar als vrijwilliger voor de eetgroep. Daarnaast coördineert ze zo’n veertig enthousiaste vrijwilligers, die roulerend meewerken. “Via de hervormde kerk ben ik hier terecht gekomen. Ik wilde iets voor anderen betekenen, naast mijn werk. Het contact met de mensen, iets voor iemand betekenen, dat geeft me veel voldoening. Als er iemand ziek is, ga ik altijd even langs. En in de keuken? Daar is het stevig doorwerken, maar we hebben ook veel lol met elkaar.”

 

Schoolvriend

Gijs eet al zo’n jaar of tien mee. “Ik voel me hier thuis. Ken ook bijna iedereen. Je ontmoet hier regelmatig nieuwe mensen, maar ik ben ook een oude schoolvriend tegengekomen. Heel leuk. Omdat ik alleen woon, vind ik het fijn om zo nu en dan met anderen samen te eten. Het is hier goed toeven. Het eten is verrukkelijk, maar belangrijker vind ik de gezelligheid en de hartelijkheid. Ik heb grote bewondering voor de vrijwilligers. Telkens weer weten ze iets lekkers op tafel te toveren. Daar zijn ze dan een hele middag en avond mee bezig. Bovendien dragen zij bij aan een goede sfeer. Ja, de vrijwilligers verdienen echt een schoonheidsprijs. Ook onderling is er grote betrokkenheid. Zijn er zieken, dan krijgen die volop aandacht uit de groep. En er wordt voor ze gebeden. Het klinkt gek, maar die woensdagen dragen echt bij aan een stukje levensgeluk.”

 

Wilt u ook eens mee-eten bij De Wending? Dat kan: voor € 3,50 kunt u elke woensdag van 17.30 tot 19.15 uur aanschuiven aan de Raamstraat 67. U bent welkom zonder aanmelden. De organisatie van de eetgroep is in handen van de hervormde kerken in Delft. De vrijwilligersgroep is ook op zoek naar extra handen in de keuken. Geïnteresseerd? Bel dan naar Arianne van Leerdam, 06 241 30 389.

lees meer