foto cmc

Algemeen nieuws

René Strengholt 05 - 09 - 2012

Open Monumentendag: Muziek en rondleidingen in de Oude en Nieuwe Kerk

Op zaterdag 8 september staan op  vele plaatsen in Nederland de deuren van monumenten open voor publiek. Ook de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk zijn op Open Monumentendag vrij toegankelijk, van 10.00 tot 17.00 uur. In de kerken is een programma georganiseerd met een afwisseling van muziek en rondleidingen. Gastheren en – vrouwen zullen die dag klaar staan om bezoekers te woord te staan. In beide kerken zal een lectuurtafel te vinden zijn met bijbels en christelijke lectuur. De mensen achter de lectuurkraam zijn beschikbaar voor vragen en gesprek. In de Oude Kerk kunnen bezoekers voor een laag bedrag koek en koffie of thee kopen. Met de openstelling hopen we dat bezoekers niet alleen de mooie gebouwen zullen bewonderen maar ook zullen merken dat ze nog altijd gebruikt worden door een christelijke gemeenschap waarin het geloof leeft.

 

Liturgisch bloemstuk

Het landelijke thema van Open Monumentendag is ‘groen van toen’. De aandacht gaat op deze dag speciaal uit naar het beheer en gebruik van de natuur door de eeuwen heen. Nu is dat voor een oude kerk in een binnenstad een lastig thema om bij aan te sluiten. Om een groen element terug te laten komen hoopt Albert de Vries, lid van Hof van Delft, een liturgisch bloemstuk te maken dat in de Oude Kerk geplaatst zal worden, met een geschreven toelichting erbij. Ook kunnen de bezoekers ontdekken hoe de natuur terugkomt op de prachtige ramen van de Oude Kerk.

 

Optredens

Om 10.30 uur start het programma met orgelspel, in de Oude Kerk door Marcel Tichem, in de Nieuwe Kerk door Peter Verhoeks. Om 11.30 treedt er in beide kerk een ensemble op. In de Nieuwe Kerk zal het blazersensemble I Fiati onder leiding van Maarten Karres Serenade opus 18 in Bes groot voor blazersensemble (arr.) van Johannes Brahms ten gehore brengen. In de Oude Kerk treedt een ensemble op van jonge musici, waaronder leden van de Hervormde gemeente. Ze noemen zich Klassiek Ensemble Musica Animato en spelen werken van Barok tot Romantiek. De volgende muzikale ronde is om 13.30 uur met in de Nieuwe Kerk orgelspel en in de Oude Kerk klassieke muziek ten gehore gebracht door het Gitaar- en Mandoline Orkest van de Delftse muziekvereniging Prins Hendrik. Om 15.30 wordt het programma in de Oude Kerk afgesloten met koorzang van Oratoriumvereniging Cantarella uit Delft  o.l.v. Johan Sonneveld. Cantarella zingt delen uit het Oratorium Paulus van Felix Mendelsohn Bartholdy. Het slotstuk in de Nieuwe Kerk is van 15.30 tot 16.30 een combinatie van samenzang en koorzang van het Hervormd Kerkkoor Delft o.l.v. Clemens Lammens. De orgelbegeleiding wordt verzorgd door Peter Rodenburg. Het zou mooi zijn als veel gemeenteleden komen meezingen om zo samen te laten horen dat het geloof ook vandaag een levende zaak is.

 

 Rondleidingen

Heeft u altijd al meer willen weten van de Oude Kerk of de Nieuwe Kerk dan kunt u om 12.30 en 14.30 uur een rondleiding volgen van een van de vaste gidsen. De rondleiding begint voor de preekstoel.

 

Toren

Wie over de Delft wil uitkijken vanaf de toren van de Nieuwe Kerk kan dat op Open Monumentendag doen tot 16.00 uur voor € 1,-.   

 

Programma Oude Kerk

10.30 u             orgelspel door Marcel Tichem

11.30 u             Klassiek Ensemble Musica Animato, klassieke werken van Barok tot Romantiek

12.30 u             Rondleiding

13.30 u             Gitaar- en Mandoline Orkest van Muziekvereniging Prins Hendrik

14.30 u             Rondleiding

15.30 u             Oratoriumvereniging Cantarella o.l.v. Johan Sonneveld, werken van Felix Mendelsohn Bartholdy

 

Programma Nieuwe Kerk

10.30 u             Orgelspel door Peter Verhoeks

11.30 u             Blazersensemble I Fiati o.l.v. Maarten Karres speelt Johannes Brahms,
12.30 u             Rondleiding

13.30 u             Orgelspel

14.30 u             Rondleiding

15.30 u             Samenzang o.l.v. Peter Rodenburg (orgel) en koorzang van Hervormd Kerkkoor Delft