foto cmc

Open Monumentendag

Berichten

René Strengholt , 05 - 09 - 2017

Open Monumentendag: muzikaal programma in de Oude en Nieuwe Kerk

Op Open Monumentendag zijn de Oude en Nieuwe Kerk niet alleen van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen, maar kan er in beide kerken ook genoten worden van muziek.

In de Oude Kerk begint het muzikaal programma om 10.15 uur met een optreden van Marcel Tichem op het kabinetorgel en Alinda Lenting op fluit. Samen en solo zullen ze een programma ten gehore brengen met met oude muziek, vooral renaissance en barok, van componisten als Schop, Frescobaldi, Schickhard, Van Eijk, en Telemann. Prachtige muziek, die in de atmosfeer van de Oude Kerk heel goed tot z’n recht komt. Van 11.30 tot 12.30 uur zal het Hervormd Kerkkoor Delft liederen uit zijn repertoire zingen, onder leiding van Rob van Efferink en begeleid door Peter Verhoeks. Om 14.30 uur treedt het Gemengd Ensemble van Delft Huismuziek o.l.v. Jeanne van der Linden op met stukken van o.a. W.A. Mozart, J.S. Bach en A. Vivaldi en daarnaast ook Klezmermuziek. Het muzikaal programma in de Oude Kerk wordt van 15.30 tot 16.30 uur afgesloten met koor- en samenzang, op het orgel begeleid door Peter Rodenburg. De samenzang is een vast onderdeel van Open Monumentendag en iedereen is van harte welkom om mee te komen zingen. De samenzang wordt ondersteund door het Delftse koor Met Hart en Stem onder leiding van Bas de Vroome, en afgewisseld met liederen die het koor ten gehore zal brengen. Tijdens de rondleidingen van 12.30 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 15.30 uur zal op de achtergrond het orgel bespeeld worden door respectievelijk Dirk de Lange en Evert Woudstra

In de Nieuwe Kerk staat één optreden op het programma, namelijk om 14.00 uur van Symfonieorkest van Muziekvereniging Prins Hendrik o.l.v. Hessel Veldman. Orgelspel is dit jaar in de Nieuwe Kerk nog niet mogelijk aangezien de restauratie van het orgel nog niet is afgerond.

lees meer
René Strengholt , 13 - 08 - 2016

Open Monumentendag in de Oude en Nieuwe Kerk, 10 september

Muziek en rondleidingen in de Oude en Nieuwe Kerk op Open Monumentendag

Ook dit jaar doen op zaterdag 10 september de Oude en Nieuwe Kerk mee aan Open Monumentendag. De 30e editie van dit landelijke evenement heeft als thema ‘Iconen en symbolen’. De beide monumentale kerken zijn op zichzelf al een icoon en een symbool, maar bevatten ook vele symbolen en iconen. In elke kerk wordt één ervan eruit gelicht en opgenomen in een kerkenpad langs monumentale kerken in Delft, een nieuw initiatief van Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft. Dit kerkenpad is te vinden in het plaatselijke gidsje van Monumentendag dat (zolang de voorraad strekt) in elk deelnemend monument te verkrijgen is.

Oude Kerk

De Oude en Nieuwe Kerk zijn van 10.00 tot 17.00 u geopend en de toren van de Nieuwe Kerk tot 16.00 u. In beide kerken bieden we de bezoekers een programma aan met muziek en rondleidingen. In de Oude Kerk opent Marcel Tichem om 10.30 u het programma met een uur orgelspel. Om 11.30 u treedt het Gemengd Ensemble van Delft Huismuziek op met werken van Bach, Boyce, Vivaldi en Mozart en Klezmermuziek. Daarna volgen er twee uur met rondleidingen, om 12.30  en 13.30 u. Vanwege de Street Parade van de Taptoe is er dan geen muzikaal programma mogelijk. Het volgende muzikale optreden is om 14.30 u verzorgd door het Kamerorkest van Delft Huismuziek met muziek van Bartók, Kabalevsky, Kalinnikov en Gounod. We sluiten het programma van 15.30 tot 16.30 u af met samenzang onder leiding van Peter Rodenburg op het orgel. Het zou mooi zijn als veel leden van de wijkgemeenten komen meezingen om volume te geven aan de samenzang. In de kerk worden koffie en koek verkocht voor 1 euro ten bate van de restauratie van de Nieuwe Kerk. De expositie In beweging van Anneke Kaai is ook nog te bewonderen. Ook ‘krearist’ Jan Jense uit Delft zal werk exposeren en ter plekke schilderen.

Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk wordt de muzikale invulling verzorgd door Muziekvereniging Prins Hendrik, met om 11.30 u het Symfonieorkest en om om 14.30 u het Koor. Om 10.30, 12.30, 13.30 en 15.30 u wordt er een rondleiding gegeven. Orgelspel is dit jaar niet mogelijk omdat het orgel nog in restauratie is. Je kan deze dag ook zien hoe het ervoor staat met de herinrichting van de kerk. In de kerk zal een boekentafel en een knutseltafel voor kinderen staan. De toren is voor 1 euro te beklimmen tot uiterlijk 16.00 u.

Vrijwilligers gevraagd

Er zijn verschillende manieren waarop u een steentje bij kan dragen aan Open Monumentendag:

-             cake en koek bakken, die in de Oude Kerk verkocht worden voor de restauratie

-             koffie en thee schenken en koek verkopen in de Oude Kerk

-             de lectuurkraam in de Nieuwe Kerk bemensen

-             meehelpen bij de knutseltafel voor kinderen in de Nieuwe Kerk

-             voor beide kerken: gastheer of –vrouw zijn, als aanspreekpunt voor de bezoekers

Aanmelden kan bij René Strengholt, rene.strengholt@gmail.com.

René Strengholt

lees meer
René Strengholt , 03 - 09 - 2015

Oude en Nieuwe Kerk geopend tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 12 september openen allerlei Delftse gebouwen hun deuren voor het publiek voor de landelijke Open Monumentendag. Ook de Oude en Nieuwe Kerk zijn van 10.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk. In de Nieuwe Kerk is er vanwege de restauratie dit jaar geen muzikaal programma. Wel zijn er gastheren en –vrouwen aanwezig om te vertellen over het kerkgebouw. In de Oude Kerk is er een afwisseling van muziek en rondleidingen. We hopen dat bezoekers zich niet alleen aangesproken weten door de prachtige gebouwen, maar ook door de gastvrijheid en het programma en dat ze merken dat de oude gebouwen nog altijd gebruikt worden door een levende, christelijke gemeente.

Optredens

In de Oude Kerk begint het programma met orgelspel van Marcel Tichem. Om 11.30 uur treedt het Gemengd Ensemble van Delft Huismuziek en om 13.30 het Kamerorkest van Delft Huismuziek. Om 12.30 en 14.30 uur kunnen bezoekers meedoen aan een rondleiding. De samenzang is dit jaar in de Oude Kerk en wel om 15.30 uur, op het orgel begeleid door Marcel Tichem.

 Het zou mooi zijn als veel gemeenteleden komen meezingen om zo samen te laten horen dat het geloof ook vandaag een levende zaak is.

koffie en lectuur

In de Oude Kerk kunnen bezoekers voor een lage prijs koffie/thee en koek kopen voor de restauratie. Ook staat er een lectuurtafel. In de Nieuwe Kerk kan de toren kan beklommen worden voor 1 euro.

Programma Oude Kerk

10.30 - 11.30 u: Orgelspel (Marcel Tichem)

11.30 – 12.30 u: Het Gemengd Ensemble van Delft Huismuziek

12.30 – 13.30 u: Rondleiding

13.30 – 14.30 u: Het Kamerorkest van Delft Huismuziek

14.30 – 15.30 u: rondleiding

15.30 – 16.30 u: Samenzang, orgel: Marcel Tichem

 

lees meer