foto cmc

Open Ochtenden Marcuskerk

Open Ochtenden Marcuskerk

Berichten

René Strengholt , 21 - 02 - 2015

Interview over de Open Ochtend in de Marcuskerk

Een interview in de serie Geloven in Delft

met: Gertjan en Judith de Knegt

Wijkgemeente: Mattheüs

Activiteit: Open Ochtend

Locatie: Marcuskerk

Wat is de Open Ochtend?

Twee ochtenden per week wordt de Marcuskerk opengesteld voor buurtbewoners. Dit doen we om te laten zien dat de kerk er is in de wijk en mogelijkheden biedt tot contact (een luisterend oor) en eventuele hulpverlening.

Voor wie is de Open Ochtend bedoeld?

Voor iedereen die graag onder de mensen wil komen, even een luisterend oor nodig heeft, een stukje gezelligheid kan gebruiken, een fijn gesprek wil voeren en dat alles onder het genot van een kopje koffie/thee en koek. En woensdag zelfs met een lunch.

Waarom is dit werk belangrijk voor de doelgroep?

We hebben in de loop der jaren gemerkt dat er op een gegeven moment een band ontstaat met de gasten. Het zijn toch bijna allemaal mensen met een bijzonder verhaal. Je merkt dat zij het fijn vinden deze ontmoetingsplek. Daarnaast denken wij dat wij voor de gasten die nagenoeg allemaal buitenkerkelijk zijn een belangrijke Boodschap hebben.

Hoe lang zijn jullie al bij de Open Ochtend betrokken?

Wij draaien al mee sinds 2009. Toen gingen onze 3 kinderen nog altijd mee naar de inloopochtenden en dat verliep prima. We namen gewoon spullen van thuis mee en het was voor de gasten ook leuk om kinderen te zien en spreken. Nu ze ouder zijn geworden en (huis)werk hebben gaan we met z’n tweeën.

Met wie werken jullie samen?

Wij draaien als echtpaar altijd samen, maar soms komt er nog iemand bij om ingewerkt te worden. Uiteindelijk werken we samen met een vaste groep van ca. 20 vrijwilligers die de inloopochtenden mogelijk maken.

Wat is jullie taak als gastheer/vrouw?

Onze taak is dat mensen zich welkom voelen op de ochtenden en een huiselijke sfeer te creëren. Iedere gast krijgt altijd een hand bij binnenkomst en we schenken koffie of thee voor hen in. Dan proberen we toch met iedere gast wel een gesprekje te hebben. Tijdens de gesprekken proberen we te achterhalen wat iemand beweegt om naar de inloopochtend te komen en hoe bijvoorbeeld iemand tegen het geloof aankijkt. Het kan erg verrassend zijn hoe het gesprek dan verder verloopt. Op de tafel leggen we altijd uitnodigingen neer van de Alpha-cursus, enkele exemplaren van PKD en de sociale kaart van Delft. Sommige gasten lezen dit of nemen het mee naar huis.

Wat motiveert jullie om dit werk te doen?

We zien regelmatig dat gasten wat somber en stilletjes binnenkomen, maar na een tijdje toch gezellig zitten te praten en het echt naar hun zin hebben. Voor deze vaak eenzame mensen is de dag gebroken, zijn ze onder de mensen geweest en hebben ze even hun verhaal kunnen doen. Dit geeft veel voldoening en stimuleert ons enorm! Ook op deze manier kan je je christen zijn in praktijk brengen.

Wat hebben jullie geleerd van de Open Ochtenden?

Dat het soms verbazingwekkend is wat mensen allemaal in hun leven hebben meegemaakt! En hoe hun leven op dit moment is. Sommige mensen zijn op straat komen te staan of zijn verslaafd. Maar daar is erg veel aan vooraf gegaan. We bieden waar nodig hulp aan of verwijzen gasten naar instanties binnen Delft waar ze verder geholpen kunnen worden.

Hoewel je het weet, leer je nog eens te meer waarderen hoe waardevol het is als je mag leven in een omgeving waarop je terug kan vallen als het minder gaat, zeg maar je sociale vangnet.

Hebben jullie een mooie ervaring die je graag kwijt wil?

Eigenlijk is iedere inloopochtend een mooie ervaring. We zijn ook altijd weer benieuwd als we aan de beurt zijn hoe deze ochtend zal gaan verlopen. Dat blijft altijd weer verrassend! We mogen dit stukje werk in Gods koninkrijk doen, praktisch en met liefde voor je naaste! Het is zeker aan te raden om als geïnteresseerde PKD lezer gewoon eens langs te komen. Naast de zondagse diensten staan de kerkdeuren iedere woensdag van 11:30 tot 13:00 uur en zaterdag van 10:30 tot 12:30 uur open.

 

 

lees meer