foto cmc

Algemeen nieuws

René Strengholt 01 - 03 - 2016

The Kids Mall: een interview

Interview in de serie Geloven in Delft

met: Lianne Dekker

Kerkelijke gemeente: evangeliegemeente Morgenstond

Activiteit: The Kids Mall

Wat is de Kids Mall?

The Kids Mall is onderdeel van The Mall Delft. Dit is een jongerencentrum in de wijk Voorhof waar jongeren komen om in een soort tweede woonkamer zichzelf te kunnen zijn. We bouwen een band op met de jongeren en vanuit die band helpen we hen met dingen waar ze tegenaan lopen in het leven en proberen we Gods liefde te delen. The Kids Mall is elke vrijdag. Dan stromen er na schooltijd kinderen uit de basisschoolleeftijd bij ons binnen en maken een gezellige middag mee. We doen spelletjes, chillen en drinken wat, bakken pannenkoeken, praten over hoe het gaat, doen activiteiten etc. We doen dit om de kinderen te leren kennen zodat ze zich veilig kunnen voelen bij ons.

The Kids Mall is nu ongeveer 3 jaar bezig en hebben al veel kinderen over de vloer gehad. Meestal komen er rond de 20 kinderen. Ook geef ik les op de school waar de meeste kinderen komen. We werken samen met school om problemen, die een kind op school ervaart, aan te pakken. Op deze manier zijn we er voor kinderen in de wijk.

Waarom is het belangrijk voor deze doelgroep?

Toen ik The Kids Mall wilde opzetten zag ik vooral dat de kinderen evenveel op straat hingen als de jongeren. Ook hoorde ik dat deze kinderen vaak met dezelfde problemen rondliepen en wilde ik hen graag een plek geven. De kinderen hebben iemand nodig die er gewoon voor hen is als ze het nodig hebben, los van de situatie thuis of op school of op straat. Daarom is het belangrijk dat The Mall hen een extra woonkamer biedt waar ze even bij kunnen komen, even weer kind kunnen zijn (sommige kinderen dragen al veel te veel verantwoordelijkheid), kunnen lachen, kunnen uithuilen of wat ze dan ook maar nodig hebben.

Met wie doe je het samen?

Ik werk samen met drie geweldige vrijwilligers die zich elke vrijdag inzetten bij The Kids Mall. Zelf werk ik daarnaast nog meer dagen in de week bij The Mall. Bij The Kids Mall begeleid ik de vrijwilligers en werk ik mee in het team met de kinderen. Soms ga ik langs school om ook de kinderen daar te zien en extra hulp te bieden waar dit nodig is.

Wat is je motivatie om je voor deze kinderen in te zetten?

De situatie waar kinderen in deze wijk opgroeien is soms lastig. Voorhof is een wijk waar zich regelmatig problemen zich voordoen. Veel kinderen komen ook uit families waar zich problemen in afspelen. Ook op school gaat het vaak niet makkelijk. Als ik dit hoor dan voel ik ontzettend veel passie voor deze kinderen, juist omdat ze iemand nodig hebben die hen kan helpen.

Wat heb je ervan geleerd?

Dat kinderen altijd iemand nodig hebben die gewoon naast hen staat. Kinderen die hier komen zijn net als ieder ander mens, op zoek naar wie hij of zij zelf is en op zoek naar een God die hen liefheeft. In het werken met de kids leer ik telkens weer terug te komen bij deze kern.

Heb je een mooie ervaring die je graag wilt delen?

We zien dat de kinderen hier langzaam maar zeker meer durven delen over hun leven. Het is mooi als een kind een teamlid in vertrouwen neemt en vertelt hoe het thuis of op school gaat. En dat dit teamlid dan kan praten met het kind, kan bidden, kan luisteren en op deze manier naast het kind kan gaan staan. Ook hebben we soms gesprekken over wie God is. We hebben veel islamitische kinderen waardoor we regelmatig over vergeving spreken en of je in de hemel kunt komen. Maar soms mogen we ook heel praktisch met de kinderen bidden.